Някои колеги и особено по-новите в занаята обичат да правят дизайна на брошурите си във Photoshop. Първото, което трябва да ви кажа, без да ви обезкуражавам е – Photoshop не е програма за брошури. Да, могат да се правят брошури. И аз съм ги правил там, но това не е начина. Има си програми за страниране,  като InDesign, Page Maker, Quark XPress.

Ако все пак сте решили да направите дизайн с текст във Photoshop добре е да помислите и за предпечатяря, който ще подготвя вашите файлове за експонация и печат – за да си спестите взаимно няколко обаждания и излишни нерви! Да разгледаме едно примерно каре, което генерирате във Photoshop и ще изпращате за публикуване в списание!

photoshop_overprint_01

Да допуснем, че сте спазили изискванията за резолюцията и цветовия модел на файла. Т.е. имате файл с подобни характеристики:

  • режим на файла – CMYK
  • размер на файла – минимум 250 dpi при размер 1:1
  • наддаване на файла – минимум 3 mm, ако е необходимо

  Ако файлът Ви е с тези данни – ок.

  Сега да проверим нашият черен текст дали е overprint. За целта ще ни трябва палитра Channels. Можете да активирате палитра Channels от Главно меню > Window > Channels. След това трябва да оставите видим само каналът, който ви интересува. Зеленото, в случая, е комбинация от Cyan и Yellow. Нека за целта на този пост да разглеждаме Cyan канала. При отворена палитра Channels кликнете върху Cyan канала. Би трябвало да видите нещо такова:

  photoshop_overprint_02

  Ясно се вижда, че заглавието и надзаглавието пробиват или издупчват зеления фон. Това означава, че не са overprint.

  Това може да доведе до следния нежелан ефект при печат:

  photoshop_overprint_03

  Ето го и трика.

  Първо убедете се, че текста който искате да е overprint е с цвят K:100%. Виж т.3 на картинката.

  photoshop_overprint_04

  След това активирайте палитра Layars. Слоят с текста трябва да е маркиран. Ако не е го маркирайте, като кликнете веднъж върху него! Задайте blending mod на Multiplay /виж картинката/. И магията ще се случи.

  photoshop_overprint_05

  Сега да видим дали наистина е така. Можете пак да отидете на палитрата с каналите и да активирате канал Cyan. А може да използвате и клавишна комбинация Ctrl+1 за да спестите време и да щадите ръцете си от излишни кликвания.

  Ще видите това:

  photoshop_overprint_06

  Ctrl+` – Всички канали

  Ctrl+1 – Cyan канал

  Ctrl+2 – Magenta канал

  Ctrl+2 – Yellow канал

  Ctrl+4 – Black канал

  Това означава ще заглавието вече е overprint, т.е. ще се отпечата фона под заглавието и тогава самото заглавие. Което със сигурност ще предотврати разминаването на цветовете и получаването на разфокусиран краен отпечатък. Със сигурност не искаме това да се получи точно на нашето каре.

  Прикачвам и .psd файлът, по който правих поста, за да тествате наученото. Можете да зададете сами и overprint на надзаглавието, за да сте сигурни, че сте схванали процедурата.

  6 thoughts on “Как да зададем Overprint на текст във Photoshop

  1. Много хубаво обяснено. Много благодаря за страхотната статия 🙂

  2. Здравей Венелин,
   Ако имаш в предвид текст който е черен, но черното е комбинация от 3 или 4 цвята, примерно C:30-M:30-Y:30-K:100 – това се нарича Rich Black и няма как да е Overprint.
   Overprint се задава на един цвят.
   Обикновено когато говорим за черен текст той е само К:100%. Понякога, в единични случаи, за ефект – може да се зададе оверпринт и на черен текст с по-малък процент. Но ако не знаеш какво ще се получи не рискувай. 😉

  3. Здравейте! Не знам поддържа ли се още този блог, но информацията тук е много полезна, а изображенията не са видими. Моля, да оправите това.
   Благодаря!

   1. Все по рядко се поддържа, но ще сменя шаблона с някой друг за да оправя изображенията. 🙂

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *