Понякога при страниране в InDesign се налага да копирате опрделена снимка няколко пъти. Вариантите, за които се сещам аз са 5. Ще ги опиша за Вас, защото човек винаги трябва да има право на избор. С течение на времето всеки си изгражда свой стил на работа. Моят съвет е да се стремите винаги към намаляване броя на кликванията. По този начин ще ускорите работата си, а и ще щадите ръцете си. Повярвайте ми, многото кликвания след време се превръщат в неприятни болки в ръцете.   Автоматизирайте работата си винаги когато можете!

1. Очертавате нова кутия /рамка/, в която ще вкарате новото копие на снимката с инструмента – Rectangle-Frame-Tool. Докато още е селектирана кутията отивате в меню File > Place… или използвате клавишна комбинация Ctrl+D и вмъквате още веднъж снимката, която желаете.

inDesign-File-Place

2. Селектирате кутията със снимката, използвайки инструмента за селекция – selection-tool, след това кликвате с левия бутон на мишката задържате и започвате да влачите. Докато влачите натискате и задържате калвиш Alt. Когато стигнете до желаната позиция отпускате първо бутона на мишката и след това клавиша Alt. Снимката е копирана.
3. Очертавате нова кутия, в която ще вкарате новото копие на снимката с инструмента – Rectangle-Frame-Tool. Селектирате съдържанието на кутията с оригиналната снимката, с инстумента за директна селекция, а именно – direct-selection-tool. Копирате изображението като използвате меню Edit > Copy или клавишна комбинация Ctrl+C. Селектирате кутията, която направихте за копието с инструмента selection-tool. Използвате меню Edit > Paste Into или клавишна комбинация Ctrl+Alt+V. И това копие е готово.

4. Този метод е подходящ за едновременно многократно размножаване на обекти в различни посоки. Примерно визитки или етикети.

Селектирате кутията с изображението, с инструмента за селекция- selection-tool. Използвате меню
Edit > Step and Repeat…
или клавишна комбинация Ctrl+Alt+U.

В прозореца, който ще се овори,

InDesign-Step-and-Repeat

задавате както следва:

Repeat Count – брой на копията

Horizontal Offset – на какво разстоние по хоризонтала да са копията

*в зависимост от стойността, ПОЛОЖИТЕЛНА или ОТРИЦАТЕЛНА, копията ще се разполагат на ляво или на дясно от оригинала

Vertical Offset – на какво разстояние по вертикала да са копията

*в зависимост от стойността, ПОЛОЖИТЕЛНА или ОТРИЦАТЕЛНА, копията ще се разполагат над или под оригинала

5. Използвайте меню Edit > Duplicate или клавишна комбинация Ctrl+Alt+Shift+D.

Това е.

Изберете си най-удобният за Вас метод или най-подходящият според случая!

Приятно страниране!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *