Има няколко начина за добавяне на статия в сайт изработен с Joomla. Основният начин, който аз ползвам е през администрацията на сайта. Другият начин е през публичната част на сайта /front end/. Има и различни компоненти, които организират достъпа на авторите до техните статии, секции и категории. Няма да се спирам на тях сега. Един колега ме попита днес, как да публикува една и съща статия в няколко сайта правени с Джумла. Най-лесният и безплатен начин, за който се сетих и му предложих, и за който ще опиша в този пост е с помощта  Windows Live Writer /WLW/ и добавката за JoomlaMovableType XML-RPC.

Става бързо, лесно и безплатно. Този пост също е писан с помощта на Windows Live Writer.

Както писах вече – не е необходимо да влизате в сайта, за да публикувате нова статия. Това си има своите предимства. Например няма да се притеснявате, че сесията ще изтече докато пишете. Особено ако статията е дълга или пък ви се наложи да излезете точно когато сте започнали да пишете. А и ако не записвате от време на време, нищо чудно да се наложи да я пишете пак. Което си е доста обезкуражително, а и трудоемко.

В този пост, обаче ще пиша за един друг случай. Да приемем, че имате няколко новинарски сайта. Искате с едно писане да пуснете новината във всичките! С Windows Live Writer няма проблем.

За целта:

1. Свалете си MovableType XML-RPC plugin – добавка за Joomla.

2. Влезте последователно в администрацията на сайтовете, в които ще добавяте статии. Инсталирайте добавката и я активирайте /публикувайте/.

 • Приложения > Инсталиране – за инсталация
 • Приложения > Добавки > XML-RPC – MovableType API – за активиране

3. Отиде в глобалните настройки на сайта и включете ползването на WEB услуги.

 • Сайт > Настройки > Система > Включване на уеб услуги – задайте ДА

МНОГО ВАЖНО – Трябва да имате поне една категория в сайта, за да може Windows Live Writer да се свърже с Вашият сайт.

До тук бяхме в администрацията на сайта/сайтовете. Сега да минем на локалния компютър.

Свалете и инсталирайте Windows Live Writer.

Важно е да инсталирате програмата на български, за да имате работеща проверка за правопис.

За да ви покажа как да настроите програмата ще използвам тестов сайт, който е на локален web сървър. Препоръчвам Ви да направите същото. Винаги тествайте на локалното копие на сайта. Правете архиви на базата данни и на сайта винаги преди да инсталирате нещо ново и непознато!

Ето го и първият екран от настройките на акаунта:

windows-live-witer-01

Тук трябва да укажете какъв вид е вашият сайт. Тази програма основно е насочена  към авторите на блогове, но не пречи и любителите на Джумла да се възползват от нея, нали!?

Понеже Джумла не е специализирана система за блогове, а и заради изискванията на добавката, която инсталирахте изберете “Друга услуга за блогове”.

На следващият екран задавате данните за Вашият сайт. Можете да отметнете “Запомни паролата”, за да не я пишете всеки път!

windows-live-witer-02

В случая моят сайт е на локалният сървър, затова адреса изглежда така. Вашият ще е от рода http://your-domain.com/.

На следващият екран – от падащият списък избирате “Movable Type Api”. За адрес задавате пак адреса на Вашият домейн като добавяте след адреса – “/xmlrpc/index.php” – без кавичките. Или – “http://your-domain.com/xmlrpc/index.php”.

windows-live-witer-03 а

Програмата ще се опита да извлече темата на сайта – за да използва стиловете й. За Joomla аз не успях да изтегля темата. Това най-вероятно е защото:

1. В Joomla не използвате теми а шаблони /templates/.

2. Както писах по-горе програмата е основно за улеснение на блогарите.

Така че на следният въпрос:

windows-live-witer-04

отговорете с НЕ.

Това въобще не е най-важната екстра. Определено можете и без нея.

На следващия екран задайте име на акаунта. Това име се използва в Windows Live Writer, за да знаете в кой сайт ще публикувате статията. В случая аз зададох – Моят тестов локален сайт.

windows-live-witer-07

На следващата снимка ще ви покажа скрийншот на програмата докато пишех този пост.

windows-live-witer-08

Както виждате в горния десен ъгъл е избран именно тестовият сайт.

По същият начин можете да направите акаунти и за другите Ваши сайтове.

След като напишете статия, която е за няколко сайта, запишете я локално. После отворете статията и като сменяте акаунта /горе в дясно на WLW/ я публикувайте във всеки един сайт.

Имате възможност и да ъпдейтвате статиите. Отваряте, дописвате или коригирате и публикувате. Статията ще се обнови.

В дясно на предишната снимка сте забелязали, че има показани чернови, наскоро публикувани, добавки.

Добавките /plugins/ са полезни и някои от тях също са безплатни. Има такива за прикачване на снимка, за галерии, за видео, за прикачване на файл, за карти, за връзки към WikiPedia, за вмъкване на код и други.

В долната част на екрана са полетата за избор на категория и дата на публикуване. Ако използвате програмата за връзка с блог ще видите и поле за етикети.

Има и други подобни програми за писане на постове от локалния компютър към вашият блог. Не съм тествал с друга, но предполагам, че няма да е проблем да се използва и друга за връзка с Joomla.

Ако някой от Вас използва друг софтуер, може да сподели с нас. Добре е винаги да имаме право на избор. И колкото повече са вариантите за избор, толкова по-добре!

Това е! За мен тази програма е удобна и ми върши работа! Вие преценете за себе си!

Успех!

8 thoughts on “Как да публикувам нова статия в няколко сайта едновременно?

 1. Това с добавянето на една и съща статия в няколко сайта дали е добро за СЕО оптимизацията, няма ли гугъл да се подразни по този начин, защото все някой сайт ще се индексира втири, трети и тн. Статията няма да се индексира едновременно и във всичките сайтове и съдържанието на другите няма да е уникално.

 2. Здравей Митио,
  Блаогодаря за коментара.
  Принципно има резон в твоят въпрос. Честно казано не си спомням случая, заради който съм написал тази статия. Но основната идея беше да представя Windows Live Writer.
  Идеята е, че с него лесно и бързо може да се публикува в няколко сайта. Много удобен инструмент, ако си автор или поддържаш няколко сайта. Просто ще си спестиш времето за логване във всеки по отделно.
  Иначе дублираното съдържание е едно от умраните неща за Google и търсачките. И не само, че се дразни, ами напрово налага наказания :).
  Дори и за хората е объркащо. Добре е винаги да се знае кое е оригинала. И да не се публикува два или повече пъти абсолютно един и същ текст.
  Затова когато се споделя или цитира някоя статия, обикновено е само някъква малка част от текста и линк към пълния текст.
  Извинявам, че заглавието малко подвеждащо, но явно такъв е бил повода за написването на публикацията.

 3. Здравейте,
  Аз живея в Англия и българските компютърни термини са ми трудни. по образование съм лекар, но писането ми доставя по-голямо удоволствие и се опитвам да разбера къде мога да публикувам статии в Интернет.Имах блог в Уордпрес за известно време, но технологиите не са ми любима тема и ми беше трудно. имате ли някакво предложение къде да опитам? Този сайт Windows live Writer дали би бил подходящ, с уговорката, че нямам намерение да публикувам серийно на много места.Всяка информация би била полезна и предварително благодаря.

  1. Здравейте Снежана,
   Извинявам се за забавянето с отговора!
   Windows Live Writer не е сайт. Това е инструмент подобен на Word, но насочен към блогъри или хора които поддържат сайтове. В него просто има добавена функционалност за свързване със сайт и публикуване.
   Отностно къде да публикувате:
   – аз лично не съм привърженик на безплатните блогове като WordPress.com. Най-малкото защото реално Вие не сте собственик на информацията си.
   – Вариантите са или да си направите блог някъде, или да платите на някой да Ви изгради собствен сайт, на самостоятелен хостинг и със ваш домейн /името на сайта/. Или да потърсите сайтове, които публикуват на темите, които Ви вълнуват и да им предложите да пишете за тях. Много сайтове търсят автори на статии. Дори има обяви за такива. Ако наистина Ви се отдава писането, дори и по една тема, със сигурност ще откриете сайт, който да Ви наеме като фрийланс автор.
   Успех!

 4. Преди да създадете нова статия, потърсете дали някой вече не я е написал. В кутийката за търсене напишете името на обекта, който ви интересува. Много от обектите имат няколко алтернативни наименования или начина на изписване — не пропускайте да потърсите и за такива.

  1. Извинявам се, но не разбрах коментара!?
   Ако имате предвид да не се пише повторно за нещо, за което е писано – ще сте прав само ако автора преписва. Иначе всеки може да изкаже мнение за всичко, със свои думи.
   Аз лично нямам идея кое ще е това нещо, за което не е писано нищо.
   В този сайт например доста от статиите са написани след четене по чуждо-езични форуми и много практика. Идеята не е да напиша уникална статия, а да преразкажа, обясня и разясня определени казуси, за които, Аз не съм намерил описание на български.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *