Един път годишно ми се налага да подменям артикули и цени в сайт изграден на база Джумла и Virtuemart. Колегите, които се занимават с това постоянно сигурно отдавна са забелязали проблема и са си намерили решение. Аз също открих едно, след доста нервни часа. И понеже знам от опит колко е “инфарктна” ситуацията, особено ако гоните краен срок, реших да го споделя и с Вас.

Преди всичко трябва да Ви предупредя, че се пипа директно в базата данни, а там както знаете Ctrl+Z не работи! Затова както винаги пиши в уроците – Задължително си направете копие на базата данни преди процедурата!

В моя случай имах продукти, на които бях задал цена различна от нула. Тъй като сайтът трябваше да се обнови бързо, реших да кача всички артикули и след това, при активен сайт да добавя цените. Използвах OfflineVM, за която писах в този блог. Спестих си въвеждането на цена, което автоматично зададе на продуктите цена 0. До тук добре.

Тъй като имаше промяна на цените на старите артикули, реших и тях да ги вкарам на ново с цена 0. И това добре.

Но когато качих всичко се появи проблема. Всички стари продукти имаха цена “0.00 лв.”, а новите само бутон “Питай за цена”. Сами се сещате, че никой не продава на цена 0.00 лв. Макар, че по много сайтове за коли има такива обяви, което може би не ги дразни, но на мен определено не ми хареса.

Какво се оказа.

За всеки продукт, на който зададете веднъж цена, в таблица jos_vm_product_price се добавя ред. След това дори и от администрацията ръчно да зададе цена 0, реда няма да се изтрие, а ще имате продукт с “Цена: 0.00 лв.”.

Ако това не Ви пречи, ок. Ако обаче ви дразни и искате за продуктите с цена 0, вместо цена да има бутон “Питай за цена”, ето Ви едно решение:

1. Копие на базата данни. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

2. Отивате в phpmyadmin.

3. Избирате Вашата база данни.

4. И изпълнявате следната SQL команда:

DELETE FROM `jos_vm_product_price` WHERE `product_price` = 0

ВНИМАНИЕ!

Тази команда ще изтрие всички редове от таблица jos_vm_product_price за продукти с цена 0. Това автоматично ще накара Virtuemart да покаже връзката “Питай за цена”.

И още нещо много Важно. Ако не сте сигурни какво точно правите – не го правете. Помолете някой колега, да Ви помогне!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *