Здравейте колеги!

Скоро не съм споделял полезни съвети от практиката и мисля, че е време!

Днес попаднах на интересен дефект в WordPress. На работещ сайт на клиент забелязах, че заглавията (<title>) не се визуализират. Сайтът е двуезичен и използва qTranslate и All in One SEO pack. В същото време друг клиент използва същите две добавки – без проблем! :-О

 

Първото, за което се сетих е да сверя настройките на добавките в двата сайта – бяха еднакви!

После прегледах кода на темата (header.php) – съвсем стандартен:

<title><?php wp_title(“); ?></title>

Да обаче нещо не работи!?

Изключих всички добавки една по една, за да видя дали не си пречат – без успех!

Накрая видях проблема и се сетих за решението! 🙂

Ще дам малко предистория, защото проблема съм си го създал аз по невнимание! 🙂

На сайта беше инсталирана добавката WordPress SEO, която обаче не решава проблема с различни заглавия на страниците, за различните езици! В настройките на тази добавка има изискване кода на страницата да съдържа “<?php wp_title(“); ?>”, за да може да работи! Макар, че това си е нормално, поне за мен!

Текущият тайтъл (заглавие) беше:

<title><?php wp_title(‘-‘, true, ‘right’); ?> <?php bloginfo(‘name’); ?></title>

Което беше малко дълго от SEO гледна точка, защото дописва и името на сайта! Принципно SEO специалисти използват този формат с чисто визуални брандинг цели. Което налага първата част да е по-къса! Но това си е решение на всеки!

За да скъся малко заглавията махнах втората част от кода. Но, за да запазя оригиналния код, реших да коментирам този ред и да напиша новия под него!

И кода ми стана така:

<!–<title><?php wp_title(‘-‘, true, ‘right’); ?> <?php bloginfo(‘name’); ?></title>–>

<title><?php wp_title(“); ?></title>

Е ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ!

Кода си е верен, но по някаква причина заглавието се взема само веднъж и се визуализира на страницата само на първото място където се среща в кода – в случая се визуализира като коментар!

РЕШЕНИЕТО:

Размених местата на двата реда и – Браво бе Айнщайн!

Всички заглавия си дойдоха на местата!

Подобна ситуация

Преди време имах клиент, който използваше предварително форматиран текст в своите постове – пак на WordPress. Т.е. прави HTML модел на страницата, съобразен със стила на сайта и после този код се поставя в поста, в HTML изглед, и се подменят текстовете и връзките!

Една от страниците обаче чупеше дизайна! Разглеждайки кода не видях никъде неправилно подредени тагове или незатворени такива! Единственото, което ми се видя излишно беше един параграф, който беше коментиран, примерно:

<!–<p>Mauris in erat purus, eget imperdiet sem. In fermentum commodo enim ut blandit. Quisque volutpat diam ac quam euismod dictum. Aenean tincidunt consectetur felis at sodales. Nam dignissim tincidunt scelerisque. Nulla feugiat dui id sapien sagittis nec porta diam lacinia. Aenean dapibus, neque id porttitor posuere, lectus nibh mollis leo, vel lobortis dolor mi ultricies eros. Nam tempor interdum tristique. Aliquam erat volutpat. Aliquam interdum iaculis lacus, vel sagittis lorem varius sit amet.</p>–>

Което не би трябвало да е проблем! Аз  реших да го махна защото така или иначе не се използва! И познайте – дизайна си дойде на място!

с какво и кога точно HTML коментарите пречат на правилното функциониране на WordPress, но внимавайте с тях или поне имайте си едно на ум!

 

Ако сте се сблъсквали с такива проблеми дано тази публикация Ви е помогнала! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *