Въпреки, че вече има Joomla 2.5 много сайтове все още използват Joomla 1.5. Освен това все още срещам сайтове на Joomla 1.5, чиито собственици не знаят как да работят със системата правилно. Затова продължавам да споделям разни трикове или съвети за работата с Joomla 1.5.

В тази публикация ще предложа решение, с което банерите, публикувани със стандартния компонент за банери, ще станат малко повече SEO ориентирани. Все пак идеята на банерите е да рекламират нещо различно от думата Банер. 🙂

Това решение променя системен файл на Джумла, т.е. това е хак. Принципно не би трябвало да се правят такива промени, най-малкото защото при следващ ъпдейт има вероятност да загубите промените. Но като се има в предвид, че ъпдейтите за Джумла 1.5 вече са спрени и предполагам използвате последната стабилна версия Джумла 1.5.26, тази промяна не би трябвало да е проблем. А и едва ли ще има ъпдейт точно на модула за банерите.

Понеже ще променяме системен файл ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете копие на оригиналния файл. За всеки случай!

Ако имате сайт изграден с Joomla 1.5 и използвате компонента за банери, който идва с пакета, можете да направите следният опит:

1. Отворете файла /modules/mod_banners/helper.php

2. Намерете ред 84, който би трябвало да изглежда така:

$image     = ‘<img src=“‘.$baseurl.’images/banners/’.$item->imageurl.'“ alt=“‘.JText::_(‘Banner’).'“ />’;

3. Вместо него сложете:

$image     = ‘<img src=“‘.$baseurl.’images/banners/’.$item->imageurl.'“ alt=“‘.JText::_($item->name).'“ title=“‘.$item->tags.'“ />’;

По този начин ще добавите мета описание и заглавие на снимката /банера/.

4. Отидете в администрацията на вашият сайт. Отворете банер, който е активен.
Компоненти -> Банери -> Банери -> име_на_активен_банер

5 Намерете полето /най-долу/:
Мета данни:

banners_meta_info_field

6. Попълнете подходящ текст. Рекламно изречение или описание на обекта, като използвате и съответните ключови думи. Това е текстът, който ще се добави като описание на банера.

7. Изтрийте кеша и презаредете страницата.

8. Като поставите курсора на мишката върху снимката ще видите промяната.

За пример можете да посетите сайта на Град Априлци и да поставите мишката върху малкия банер на „Планински Рай“ /в дясно горе/.

За този банер полето „Мета данни“ е със съдържание „Къща за гости Планински рай в град Априлци“.

Ако не използвате описаната в тази публикация промяна – описанието на банерите ви е „Банер“.

Това решение е за стандартния компонент за банери. Ако използвате друг компонент или модул за банери – проверете документацията му.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *