Лично мнение

Scammers, Phishing или поредния нелегален начин за печелене на пари от суетата на хората

Здравейте,

Дано четете тази статия преди да сте направили последната стъпка и да сте платили на някой измамник.

Става въпрос за продажба на стоки на чужденци.

Ако получите писмо от чужденец с въпрос от рода на:

– Здравей, твоята обява за … още ли е валидна?

Не залагайте големи надежди за реален купувач и бързо забогатяване.

Ще ви опиша как аз попаднах на такъв измамник, но за мой късмет не успя да ме измами.

Преди години реших да си продам скутера. Получих писмо на български, в което някой проявяваше интерес, но човекът пишеше, че си идва след 2 месеца в България и ако обявата е още валидна ще ми се обади. Аз обаче спрях обявата преди да са изтекли тези 2 месеца и сделка нямаше.

Преди около седмица реших да пусна скутера за продажба, отново. Няколко дена след публикуване на обявата получих писмо, с въпрос за който Ви писах по-горе. А именно:

Здравейте, дали вашият мотор все още се продава?

Този път писмото беше на английски.

До тук нищо съмнително, защото си спомних за купувача от миналата година. Предположих, че тогава някой, който знае български ми е писал вместо него, а сега пише директно той. Макар, че имах леки съмнения че bazar.bg и olx.bg са популярни в Австрия. От там твърдеше, че е измамника.

Както и да е. Започнахме кореспонденция. Измамникът писа, че ако го уверя, че скутера е в добро състояние е готов да го вземе веднага. Той щял да си организира транспорта.

Аз, за голямо мое съжаление, съм прекалено доверчив и коректен. Затова на този етап от сделката загубих много време мое и на колегите от фирма Scoot. Понеже това е първото МПС, което продавам, започнах да събирам информация, за договори, документи и други. Отделно за малко по-висока сума и за да съм коректен продавач, организирах подмяна на задния стоп на скутера и закупуване на нов акумулатор. За да може въпросния измамник да получи работещ и обслужен скутер.

Тук е мястото да благодаря, за пореден път, на фирма Scoot, които доставиха акумулатора и стопа, за 1 ден, като стопът беше подменен.

След ремонта изпратих снимки на измамника, за да види че всичко е направено и скутера е готов за продажба. Поисках да ми плати през MoneyGram, а не през PayPal защото за България, първото е по-бързо.

Помолих за копие на лична карта или паспорт, за да мога да подготвя договора. Дори потърсих някой да преведе договора на английски.

Следва малко затишие – два дни никакви писма.

На третия ден получих писмо в което се казва, че не му е удобно да плати с друго освен с PayPal и че ако нямам акаунт там. мога да си направя лесно….

Отделно измамникът пишеше, че куриерът който ще дойде за мотора ще попълни всички данни от негово име и ще подпише договора. Понеже това ми беше много съмнително му писах, че ако този куриер не носи всички данни – сделка няма да има.

Както и да е, аз имам акаунт в PayPal и знам че тази услуга е сигурна, затова му казаха, че няма проблем и че може да стартираме сделката.

10 мин по-късно получих 2 писма.

– от ФАЛШИВ PayPal, че е завършен трансфер на пари на мое име.

– от измамника че е направил трансфер. Като имаше и обяснения:

Изпратих цялата сума за мотора плюс сумата за транспорта.  Ще трябва ти да платиш на куриера защото той използва WesternUnion, а аз нямам такава услуга тук.

Е това с плащането на куриера беше най-съмнителното защото въобще нямаше логика, а и куриера беше китайска фирма в Китай???? WTF

Да не говорим, че изведнъж намеси трета система за разплащане, която е почти толкова разпространена колкото и PayPal.

Радвам се, че точно в този момент до мен беше колега който използва всички тези услуги постоянно, а не като мен един път на 100 години.

Първата проверка, която направихме беше за постъпления в акауната ми в PayPal – НЯМАШЕ такива.

Второ колегата отвори подобно уведомително писмо за получен трансфер, но истински – разликата между двете писма беше ОЧЕВАДНА.

Трето реших все пак да проверя e-mail адреса от който идва трансфера и питах Google. Първият резултат беше форум за обсъждане на измамници Scammers.

Оказа се, че домейна масово се използва за този вид измами.

Последната стъпка беше да напиша едно писмо до въпросния малолетен престъпник и освен да му тегля една майна да го посъветвам да си намери истинска работа. Както и да му пожелая никога да не завърши подобна сделка.

Прилагам отговора на PayPal за докладвания e-mail:

Hello Bogdan Dimitrov,
Thanks for forwarding that suspicious-looking email. You’re right – it was a phishing attempt, and we’re working on stopping the fraud. By reporting the problem, you’ve made a difference!
Identity thieves try to trick you into revealing your password or other personal information through phishing emails and fake websites. To learn more about online safety, click „Security Center“ on any PayPal webpage.

Every email counts. When you forward suspicious-looking emails to spoof@paypal.com, you help keep yourself and others safe from identity theft.

Your account security is very important to us, so we appreciate your extra effort.

Thanks, PayPal

Накрая за да изпълня и гражданския си дълг, а за да загубя малко и от неговото време го докладвах в специално открития за тази цел e-mail на PayPal.

Това е мошеникът:

Mavric Nusret – mavricret11 (at) gmail.com

Това е фалшивият адрес от който идва фалшиво писмо за трансфер

Service (@) Intl.paypal.com

Ето грозния дизайн на писмото за фалшивия трансфер

Опит за измама - scammers

Уверявам Ви истинският е много по-изчистен и различен. Но дори и от PayPal съветват:

НИКОГА не натискайте връзки в писма за трансфер! Отворете нов прозорец на броузера отидете на PayPal.com, влезте си в акаунта и ако имате отбелязан същия трансфер – всичко е наред. Ако не – това е измама.

НИКОГА не сваляйте прикачените към тези писма файлове и документи!

Още веднъж надявам се никога да не попадате на такива измамници, както Вие така и аз.

П.П. Моя позната сподели, че е имала подобен случай с климатик публикуван в OLX. Предполагам, че тези сайтове нямат вина за това, че ги използват и мошеници. Просто внимавайте Кой и Как иска да купи това, което продавате!

Още малко съвети от PayPal

Dear Bogdan Dimitrov,

Thank you for partnering with PayPal to combat fraudulent emails. We take reports of suspicious email very seriously. Your submission helps us identify potentially malicious activity and take the appropriate action needed to protect our customers.
Did you know that approximately 90% of all email sent worldwide falls into the spoof, phishing, spam, and general junk category? By submitting reports of suspicious email to us you are helping to address this problem.

To help you identify suspicious email, below are a few things that

PayPal will never do in an email communication:

1. Send an email to: „Undisclosed Recipients“ or more than one email address

2. Ask you to download a form or file to resolve an issue

3. Ask to verify an account using personal information such as name, date of birth, driver license, or address

4. Ask to verify an account using bank account information such as bank name, routing number, or PIN number

5. Ask to verify an account using credit card information such as credit card number or type, expiration date, ATM PIN number, or CVV2 security

6. Ask you for your security question answers without displaying each security question you created

7. Ask you to ship an item, pay a shipping fee, send a Western Union

Money Transfer, or provide a tracking number before the payment received is available in your transaction history

Any time you receive an email about activity to your PayPal account, the safest way to confirm the validity is to login directly to the PayPal website and review the relevant section. If you see suspicious activity, you would do the following:

1. Open a new browser and type in „www.paypal.com“

2. Log in to your PayPal account.

3. Click „Activity“ near the top of the page.

4. Click on the suspicious transaction to expand the details.

5. Click „Report this as unauthorized“

6. Complete the report process on the next screen.

If you have any other questions about PayPal security, please visit the PayPal Security Center.

Thanks again for your help.

PayPal Security

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *